Vendee & Omgeving

De Vendee is het westelijke deel van Frankrijk, de Vendée, ligt ten zuiden van Bretagne en ten noorden van Bordeaux.  De Vendée is een vlakke, groene streek met mooie, brede zandstranden, zonnebloemvelden, natuurreservaten en  (zout)moerassen.

De afstand vanaf Utrecht is ongeveer 950 km. De gunstige ligging ten opzichte van Nederland betekent dat u binnen een dag met de auto op uw bestemming bent. U rijdt niet via het drukke Parijs, maar u kiest voor een rustige route langs Rouen. De snelweg loopt tot en met Les Sables en dan is het nog een kleine 10 km naar onze villa.

U kunt in de Vendée heerlijk wandelen, fietsen en kanoën en er zijn diverse watersporten te beoefenen als surfen, golfsurfen, zeilen en waterskiën. De bekendste plaats is Les Sables-d’Olonne, een badplaats met een gezellige boulevard.

Voor de kust liggen twee eilandjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken:

 • Ile de Noirmoutier, het bloemeneiland met groene bossen en witte zoutpannen, 1½ uur voor of na eb kunt over de Passage du Gois (een weg) naar Ile de Noirmoutier fietsen of rijden (Michael Boogerd is daar ooit eens onderuit gegaan!)
 • Naar Ile d’Yeu, een rots in zee, gaat u met de boot vanaf Les Sables of vanaf Saint Giles-Les Croix. Het is ruim een uur varen. Wij hebben daar heel erg mooi gefietst!
 • In de omgeving vindt u verder o.a. de volgende activiteiten:
  – Automuseum tussen Les Sables en Talmont St. Hilaire
  – Eiland Ile de Ré met de prachtige haven La Flotte (groot getijdenverschil)
  – La Rochelle, een oude havenplaats met vele gezellige winkelstraatjes.
  – Nantes, mooie stad op 100 km afstand met musea en kasteel
  – Talmont St. Hilaire, een kasteel met ruïne waar in de zomer vaak een lichtspel wordt opgevoerd in de avond (als het donker wordt.
  – Strand en de lagune bij Port Bourgenay, waar je erg mooi kunt wandelen.
  – Een aantal interessante tuinen

Het klimaat in dit deel van de Vendée is onder invloed van de warme golfstroom subtropisch te noemen. Het aantal zonuren blijkt statistisch gezien vergelijkbaar met de Franse zuidkust; uiteraard enige graden lager. Door het microklimaat is er vanaf maart tot oktober volop zon. De temperatuur in het voor- en najaar schommelt tussen de 18 en 24 graden. In de zomerperiode -juni t/m september- bedraagt de temperatuur 25 tot 30 graden, maar dan zorgt de zachte oceaanwind voor een aangename verkoeling.

Voor meer informatie over de Vendee: http://www.vendee-toerisme.nl/